Ugrás a tartalomhoz

Szakmai együttműködés

A természetvédők (laikus és szakértő önkéntesek, kutatók, állami alkalmazottak stb.) tevékenysége egyre szorosabban összefonódik, ezért a természetvédelmi igazgatás kiemelten kezeli az együttműködéseket a hazai tudományos és társadalmi szervezetekkel. A szakmai háttérbázissal is rendelkező, természetvédelmi célú társadalmi szervezetekkel való partneri kapcsolat fenntartása, valamint a közösen szervezett, közvetlen eszmecserét szolgáló fórumok és a célzott egyeztetések nélkülözhetetlenek. A természetvédelmi céllal alakult társadalmi szervezetek, szakmai csoportok – a természeti értékek bemutatásán, ismeretterjesztő programjaikon keresztül – szintén jelentős szerepet játszanak a természeti értékek megőrzésében és környezeti nevelésben.

Civil alapokon nyugvó szervezetrendszerként a hazai natúrparkok a társadalmi elérés és elköteleződés fontos letéteményesei. Speciális programjaik, a csillagoségbolt-parkok és geoparkok egyedi kínálatával együtt minden napszakban és évszakban eredményesen szólítják meg a hazánk természeti örökségét megismerni vágyókat.

Az Agrárminisztérium 2019. októbere óta Stratégiai Partnerségi Megállapodások, illetve Együttműködési Megállapodások keretei között működik együtt a következő szervezetekkel:

  • Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége
  • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
  • Magyar Természetjáró Szövetség
  • Magyar Természetvédők Szövetsége
  • Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft.
  • WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány

Sáv bezárása