Ugrás a tartalomhoz

Kiadványaink

Élmény? Természetesen!
Kikapcsolódásra mindannyiunknak szüksége van. Teendőkkel zsúfolt, feszes ritmusú hétköznapjaink során gyakran vágyunk olyan helyekre, ahol kipihenhetjük fáradalmainkat. Vannak, akik távoli tájak népszerű üdülőhelyeitől remélik ezt. De azok, akik mindenekelőtt a nyugalmat és a csendet keresik, sokkal közelebb is megtalálhatják az ideális helyszínt – nemzeti parkjaink a békesség oázisaiként várják őket. Védett területeinken az élővilág és a táj megkülönböztetett gondoskodást élvez, ami magában foglalja a természetes háborítatlanság megőrzését is. Aki meglátogat egy hazai nemzeti parkot, néhány órára vagy napra maga mögött hagyhatja a nagyvilág minden zaját és feszültségét, és a természet oltalmazó csendjében adhatja át magát a tökéletes testi és lelki felfrissülés élményének. Kiadványunk ezen értékekbe enged bepillantást.

Nemzeti Parki Termékek
Ma az asztalunkra kerülő élelmiszerek zöme – csakúgy, mint a minket körülvevő használati tárgyak színe-java – nagyipari termék. A „ház táján” termett finomságokhoz egyre ritkábban jutunk hozzá. A hagyományos módon termesztett alapanyagokból, féltve őrzött receptek alapján készült ételeket és italokat éppen ezért különleges ínyencségként értékeljük. A hazai nemzeti parkok szakemberei szigorú feltételeket határoztak meg a természet- és környezetkímélő módon termelt élelmiszerek minősítésére. A Nemzeti Parki Termék védjegy nemcsak a „tiszta forrást” igazolja, hanem azt is garantálja, hogy hamisítatlan tájjellegű zamatokból, a magyar föld terményeinek javából kapunk ízelítőt. De a becses hagyományok nemcsak a konyhaművészetben élnek: jelen vannak a különféle kézműves tevékenységekben is, amelyek értékes és hasznos termékeikkel segítenek abban, hogy a látogatás igazán emlékezetes maradjon.

Felszín alatti természeti kincseink
A természet által alkotott titokzatos föld alatti helyszínek ősidők óta izgatják az emberek fantáziáját. A régmúltban ezek az üregek őseink számára nem csupán menedéket nyújtottak, de a feltárt leletek, falrajzok alapján feltételezhető, hogy szakrális helyként is szolgáltak. Barlangjainkat felkeresve testközelből ismerhetjük meg a földfelszín alatt rejtőző kincseket, a változatos formavilágú kövek és hasadékok, a különleges hangulatú barlangtermek világát. Cseppkő- és borsókőképződményekkel díszített felszín alatti „virágoskertek”, föld alatti folyómedrek, látványos oldásformákkal tarkított szálkőjáratok, csillogó zöld tavak – csupán néhány példa a látogatókat fogadó látványosságok közül.

Bemutatóhelyek, programok – éves programajánló
Hazánk területének mintegy 10 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. Tíz nemzeti parkunkban, 39 tájvédelmi körzetünkben és számos természetvédelmi területünkön sűrű erdőkkel borított hegységek, szelíden hullámzó dombságok, vadregényes folyóvízi árterek, végtelen síkságok és páratlan kincseket rejtő karsztvidékek váltakoznak. Ezek felfedezésére hívjuk azokat, akik programajánlónkat a kezükben tartják.

Sáv bezárása