Ugrás a tartalomhoz

Természetjárás - csináld jól!

Megközelítés
A védett területek megközelítése során lehetőség szerint részesítsük előnyben a kerékpárt vagy a vonatot. Amennyiben mégis autóval utazunk, célszerű barátainkkal, ismerőseinkkel közösen használni a gépkocsit. A természeti területet gyalog vagy más engedélyezett közlekedési eszközzel járjuk be.

Járt utat járatlanért…
Az erdei barangolásunk közben maradjunk a kijelölt utakon. Ha elhagyjuk az utat, az állatok, amelyek megszokták, hogy az emberek az utakon mozognak, elmenekülnek, így nem tudjuk őket megfigyelni. A kijelölt utakról letérve észrevétlenül is kárt tehetünk az értékes és szép növényekben.

Megfelelő ruházat
Különösen hosszabb túrák esetén gondosan válogassuk meg az öltözékünket. A réteges öltözködés minden esetben praktikus lehet. Célszerű kerülni a feltűnő színű ruházatot, hogy a természethez ily módon is alkalmazkodva, minél többet megismerhessünk belőle.

Csendesen, figyelmesen
A természetben járva figyeljünk a természet hangjaira. Ügyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb zajt csapjuk. Ha nem zavarjuk meg az élővilág rendjét, könnyebben megfigyelhetjük például az állatok természetes viselkedését. Ha csendben járjuk az utunkat, a többi turistát sem zavarjuk.

Ne szemetelj
A természeti területeken nem biztos, hogy mindenütt találunk szeméttárolót. A környezetszennyezés elkerülése érdekében a természetjárás során keletkező szemetet ne dobjuk el, hanem gondosan elcsomagolva tegyük vissza a hátizsákunkba. Figyeljünk arra, hogy ne hagyjunk nyomot magunk után a természetben.

Szállás, termékek
A védett természeti területeken a szabadban történő sátorozás általában nem engedélyezett, ezért a környéken ajánlott szállást keresni. Amennyiben a helyiek által üzemeltetett szálláshelyet, vendéglőt vesszük igénybe, és helyi alapanyagokból készült – például nemzeti parki termékeket – fogyasztunk, a helyi gazdaságot is támogatjuk.

Kutyasétáltatás
Amennyiben a kirándulásra kutyánkat is magunkkal visszük, mindenképp tartsuk pórázon, hiszen ez kedvencünk érdekét is szolgálja.

ÉS MÁR INDULHAT IS A KALAND!

Sáv bezárása