Ugrás a tartalomhoz

Új bioszféra-rezervátum a fenntartható fejlődés jegyében

2009.10.06.
A 2009. szeptember 17-én, Barcson tartott magyar-horvát kormányülésen közös szándéknyilatkozatot látott el kézjegyével Bozo Biskupic horvát kulturális miniszter és Szabó Imre, a magyar környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetője a Magyar-Horvát Határon Átnyúló Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum létrehozásáról.  

A dokumentum a két ország közös szándékát fejezi ki az UNESCO MAB (Man and Biosphere/„Ember és természet”) programjához csatlakozó új bioszféra-rezervátum terület létrehozása, és az ENSZ UNESCO szervezete felé történő közös nevezése tekintetében.

 

A fejlett országok egyik legrégebbi, világszerte elterjedt természetvédelmi célú kezdeményezése az UNESCO által elindított MAB („Man and Biosphere”) program, amelyhez. Magyarország az elsők között csatlakozott 1970-ben, és a 80-as évek végéig 5 ilyen területet jelöltek ki a szakemberek.

Ezek a rezervátumok azért rendkívül fontosak, mert három, egymást kiegészítő funkciójuknak megfelelően egyszerre szolgálják a természeti értékek, ökoszisztémák és a bioperzitás védelmét; a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítését, valamint a környezeti nevelés, oktatás és kutatás támogatását. Azaz e területek az „ember és bioszféra” harmonikus, hosszútávon megvalósítható kapcsolatának mintaterületei.

 

A most tervezett rezervátum fő célja a Mura-Dráva-Duna határvidék különleges, a három folyóhoz kötődő vízi és part menti életközösségeinek és természeti értékeinek megőrzése, valamint a fenntartható fejlődési funkció megvalósulásával hozzájárulás a helyi önkormányzatok és a lakosság megélhetési lehetőségeinek bővítéséhez.

 

A kormányülést követően 2009. szeptember végén Magyarország benyújtotta a bioszféra-rezervátum nevezési dokumentumát az UNESCO-nak, melynek részét képezte a korábban aláírt szándéknyilatkozat is.

 

A határon átnyúló új rezervátum létesítése jelentős esemény, amely elősegíti a két ország közti természetvédelmi együttműködést, valamint az UNESCO MAB cím elnyerése – hasonlóan az UNESCO Világörökséghez – komoly nemzetközi elismerést is jelent.

 

Az UNESCO kedvező döntése esetén 2010-ben megvalósulhat a magyar-horvát határon átnyúló bioszféra-rezervátum magyarországi részének kihirdetése.

 

 

 

                                        Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság archívuma

 

Sáv bezárása