Ugrás a tartalomhoz
Biológiai sokféleség
CITES
Fajok védelme
Felhívás
Pályázat

Új CITES-kampány: "Ne vedd, védd!"

2006.05.19.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium oktatási kampányt indít az általános iskolákban és középiskolákban, hogy felhívja a figyelmet az állat- és növényfajokat érintő nemzetközi kereskedelem veszélyeire. A kampány része egy 5-12. évfolyamos diákoknak szóló társasjáték- és számítógépes játékkészítő pályázat.

Az állatok, növények és a belőlük készült különféle ajándéktárgyak, használati cikkek nemzetközi kereskedelme napjainkra hatalmas méreteket öltött; éves forgalma eléri a 159 milliárd dollárt (közel 32 billió forintot), és évente több mint 350 millió egyedet érint.

Sok fajt azért gyűjtenek össze élőhelyeikről, hogy kedvtelésből tartsák őket. Ilyenek például a papagájok, szárazföldi teknősök, gyíkok, kaméleonok, orchideák. Másokat – mint a krokodilok, az elefántok, szép szőrméjű macskafélék és trópusi fák – értékesnek tartott részeikért pusztítanak el, hogy feldolgozás után kerüljenek az üzletekbe.

A Washingtoni Egyezményt (CITES) azzal a céllal hozták létre, hogy ellenőrzése alá vonja a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza, hogy állat- és növényfajok ezrei a kipusztulás szélére jussanak.
A hazai CITES Igazgatási Hatóság az engedélyezési feladatokon kívül fontosnak tartja, hogy részt vállaljon a tudatformálásban is, ezért évek óta tájékoztató kampánnyal fordul a lakossághoz. Mostantól szeretnénk az iskolákat is bevonni ebbe a tevékenységbe, hogy már gyerekkorban kialakuljon a természeti értékeket óvó szemlélet.


Az eddigi „Veszélyes emléktárgyak” és „Mindent a szemnek, semmit a kéznek!” kampányok után idén oktatási kampányt szervez a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az ország valamennyi felső tagozatos osztályt fenntartó általános iskolája és középiskolája számára. Ennek keretében valamennyi iskola kézhez kapja értesítőnket az „ÚJ KATEDRA” című kiadványban, melyhez posztert is mellékeltünk „NE VEDD, VÉDD!” címmel – mely egyben a kampányunk és pályázatunk címe is.

Elkészíttettük honlapunkat, amely a www.cites.hu címen érhető el, ahol a diákok és tanárok egyaránt tájékozódhatnak a témával és a kampánnyal kapcsolatban. A tanárok munkáját külön előadás segíti, a diákokat pedig pályázatra hívjuk, amelyben társasjátékot vagy számítógépes játékot készíthetnek e témakörben.

Pályázati felhívás (pdf)

Sáv bezárása