Ugrás a tartalomhoz

6+1 tipp, hogyan segítheted a beporzókat

Az ökológiai rendszerben, legyen az természetközeli élőhely, mezőgazdasági táj vagy települési környezet, kiemelkedő szerepet töltenek be a beporzók, köztük a méhek, a legyek, a lepkék, a darazsak, a bogarak, a csigák, a madarak és az emlősök. Ezek az állatok táplálékukat a virágokban keresik, közben pedig elvégzik azok megtermékenyítését, lehetővé téve a növények szaporodását. Állatok általi beporzásból a zárvatermő virágos növények 87 százaléka profitál, kisebb vagy nagyobb mértékben járulva hozzá a megfelelő mennyiségű és minőségű termés- és magképzéshez.
Ezek a növények biztosítják a szárazföldi ökoszisztémák működésének alapját, és közéjük tartozik a termesztett növények háromnegyede is – fontos élelmiszerek, gyógy- és fűszernövények, takarmánynövények, bioenergia-, textília- és faalapanyagok.
A beporzók szerepe tehát mind ökológiai, mind gazdasági szempontból felbecsülhetetlen, védelmük, megőrzésük az emberiség elemi érdeke.

Mit tehetünk a beporzók védelméért? Íme 6+1 tipp, amivel segíthetjük a beporzókat:

1. Ültess beporzóbarát módon! A csoportosan elültetett növényeket egyszerűbb megtalálniuk a beporzóknak! Ha teheted, válassz az őshonos növények közül, amelyek már alkalmazkodtak hazánk talajaihoz, klimatikus viszonyaihoz, az itt élő beporzók pedig hozzájuk.
2. Fő a változatosság! Ne csak az eltérő formájú,színű virágokra gondolj, amelyekkel sokféle beporzónak kedvezhetsz. Hasonlóan fontos, hogy tavasztól egészen őszig legyenek virágzó növényeid, ezzel folyamatosan biztosítva az elérhető nektárt és pollent.
3. Víz- és sárfürdő Hagyj a kertben a beporzó rovaroknak egy lassan csepegtetett, sekély, saras kis pocsolyát, kövekkel telerakva. Ez nemcsak a vízszükséglet pótlásához, hanem bizonyos fajok sárfészkeinek elkészítéséhez is segítséget nyújt!
4. Csak semmi vegyszer! Kerüld a rovar- és gyomirtók használatát, mivel ezek a pollenben és a nektárban is megjelenve veszélyesek a lepkékre, méhekre és a többi, virágot látogató rovarra.
Ne feledd, hernyó nélkül lepke sem lesz!
5. Hagyd a sufniban a
fűnyírót!
Nem kell minden hétvégén füvet nyírni, adj lehetőséget a pitypangnak is, hogy virágozzon! A gyümölcsösök sorközeiben pedig nyugodtan hagyd megtelepedni a vadvirágokat, így segítheted az állati beporzás hatékonyságát.
6. Óvakodj az inváziós
fajoktól!
Ne ültess inváziós fajokat a kertedbe! Hiszen hiába van szép viráguk, csodás illatuk, ha az elterjedésükkel károkat okoznak. Tájékozódj a Magyarországon megtelepedett, idegenhonos inváziós növényfajokról!

+1 Szállás 1000 főre Építs a fészkelő beporzóknak rovarhotelt, pl. lyukakat fúrva egy fatönkbe,tobozokat gyűjtve és különböző vastagságú nádszálakat kötegelve. De az is jó, ha korhadó törzseket, ágakat hagysz a kertedben, amelyek számos élőlénynek adnak élőhelyet sok éven át.

 

Letölthető ismertető beporzóbarát növénylistával

Sáv bezárása