Ugrás a tartalomhoz

Magyar Geopark Bizottság

Az UNESCO Nemzetközi Földtudományi és Geoparki Program (IGGP) hazánkat érintő feladatai megvalósításának koordinációja érdekében az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kezdeményezésére, a Környezetügyért felelős államtitkár 2016. március 31-én megalakította a Magyar Geopark Bizottságot. A Bizottság elnöki tisztségét az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára látja el.

A Bizottság feladata a hazánkban működő UNESCO Globális Geoparkok (UGG) szakmai tevékenységének támogatása, az IGGP és a geoparkok népszerűsítése, az UGG cím megszerzéséhez szükséges pályázati anyagok szakmai véleményezésében való közreműködés.

UNESCO Globális Geoparkok létrehozása mellett a természetvédelemért felelős miniszter által 2019. decemberében elfogadott „A magyarországi nemzeti geoparkok szakmai koncepciója” értelmében adott a lehetőség nemzeti geoparkok létrehozásának kezdeményezésére is. Az UNESCO Geopark Program végrehajtását koordináló szakbizottság működtetéséért, a program hazai végrehajtása során a földtudományi természeti értékek megóvásával, bemutatásával kapcsolatos szakmai feladatokban történő közreműködésért az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya felelős.

Információk:

 

 

Sáv bezárása