Ugrás a tartalomhoz

Mi a teendő, ha sérült, beteg, elpusztult, „elárvult” állatot találunk az erdőben?

Előfordulhat, hogy egy túra alkalmával mezőgazdasági területet keresztezve, vagy az erdőben egy fiatal állatot látunk heverni a fűben, magányosan. Lehet az őzgida, kisnyúl vagy bármi más. Szomorúbb esetben akár sérült vagy elpusztult állat egyedébe botolhatunk utunk során. Ilyen esetben nagyon fontos emlékeznünk az alábbi tudnivalókra:

  • Ha kölyökkorú, fiatal egyedet találunk, lehetőleg ne simogassuk meg! Ezzel sajnos nemhogy segítenénk, inkább ártunk neki, mert az anyja az idegen, emberi szag miatt elhagyhatja.
  • Semmi esetben se vigyük haza a kisállatot! Valószínűleg szaktudás hiányában nem tudnánk rajta segíteni, és jó szándékunk ellenére csökkentjük a túlélési esélyeit. Mindemellett ez a cselekedet törvénybe is ütközik, mert a vadállatok otthoni tartása szigorú feltételekhez és előzetes engedélyhez kötött.
  • Legjobban akkor cselekszünk, ha igyekszünk az állatot nem megzavarni, és legfeljebb távolról csodáljuk meg. Egyes esetekben, például vadmalacnál jobb, ha eltávolodunk a helyszíntől, mert a koca néha agresszíven védelmezi a malacait.
  • Ha sérült, esetleg elhullott állatot találunk, a helyi önkormányzathoz fordulhatunk segítségért. Ők továbbirányítanak minket a helyileg illetékes erdészet vagy vadásztársaság kollégáihoz, akik az ügyben meg tudják tenni a megfelelő lépéseket. Ezen elérhetőségek az interneten könnyen fellelhetők.
  • Nagyon fontos, hogy egyik esetben se próbáljuk az állatot befogni, megsimogatni vagy megetetni! Valószínű, hogy csak nagyon megrémítenénk, és ez nemcsak számára, hanem ránk nézve is balesetveszélyes lehet.

Fotó: Dr. Bleier Norbert

Sáv bezárása