Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Élőhelyvédelem
Fajok védelme
Konferencia
Pályázat

Sikeresen lezajlott a 2022. évi LIFE információs nap

2022.06.28.

Az idén 30 éves „LIFE” az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlat-politikáját támogató pénzügyi eszköz, amely 1992 óta mintegy 5500 sikeres projektet támogatott annak érdekében, hogy a tagállamok új, innovatív megoldások révén valósítsák meg az EU környezet-, természet- és éghajlatvédelmi célkitűzéseit. A LIFE program 1992-ben – párhuzamosan az élőhelyvédelmi irányelv megalkotásával – jött létre, mivel egyik fő célja az irányelv megvalósításának támogatása. A természetvédelmi alprogram azóta is a legnagyobb költségvetésű alprogram a LIFE-ban. A természet- és környezetvédelmi terület mellett az éghajlatpolitikai szakterület 2014-ben külön alprogramban kapott helyett, kiválva a környezetvédelmi alprogramból. 2021-ben pedig negyedik alprogramként megjelent a Tiszta energiára való átállás alprogram is. A LIFE az egyetlen uniós forrás, amely dedikáltan környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai és tiszta energia célkitűzéseket támogat.

Az Európai Bizottság CINEA ügynöksége 2022. május 17-én közzétette a 2022. évi LIFE pályázati felhívásokat. Az Európai Bizottság 2022-ben mintegy 598 millió euró pályázati összeget különített el a LIFE négy alprogramja keretében pályázó szervezetek számára.Az új pályázati felhívások részletes ismertetése céljából a Technológiai és Ipari Minisztérium, valamint az Agrárminisztérium LIFE nemzeti kapcsolattartói 2022. június 22-én LIFE információs napot szerveztek. Elsőként az Európai Bizottság által megbízott, futó LIFE projektek megvalósítását nyomon követő NEEMO EEIG előadása hangzott el az új LIFE programról és a LIFE projektek monitorozásával kapcsolatos tapasztalatokról. A délelőtt folyamán a LIFE nemzeti kapcsolattartók ismertették a 2022. évi pályázati felhívásokat.

LIFE információs nap résztvevői

A későbbiekben pedig bemutatkoztak sikeres hazai LIFE projektek, valamint lehetőség nyílt a nemzeti kapcsolattartókkal és projektgazdákkal való konzultációra, kapcsolatépítésre. Hasznos tapasztalatokat és tanácsokat hallhattunk Hercig Zsuzsannától (Belügyminisztérium) az innovatív vízgazdálkodási módszerek integrált gyakorlati alkalmazásáról, Ecsedi Zoltántól (Hortobágy Természetvédelmi Egyesület) a hortobágyi szikes élőhelyláncolat rehabilitációjára irányuló pályázat összeállításának tapasztalatairól, valamint Gombás Károlytól (Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság) az árvízkockázatok csökkentését célzó természetközeli megoldásokról. A program zárásaként Tóth Orsolya és Küttel Orsolya (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) előadásában megismerhettük a kapcsolódási lehetőségeket a Horizont Európa Programhoz.


Az előadások letölthetők az alábbi linkekről:


A 2022. évi LIFE pályázati felhívás az Európai Bizottság által létrehozott CINEA ügynökség honlapjáról érhető el.

 Hazai természetvédelmi határidő, egyéb információk: LIFE program

 Köszönjük a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényünket.

Sikeres pályázatírást kívánunk!

Sáv bezárása