magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Egyre népszerűbb a „Vadonlesés” Magyarországon
 
Az elmúlt félévben mintegy 13 000 látogatója volt a Vidékfejlesztési Minisztérium által fenntartott Vadonleső honlapnak (www.vadonleso.hu). A 2009 szeptemberében elindított program azt célozta, hogy könnyen felismerhető, mással össze nem téveszthető védett állatokról és növényekről gyűjtsön elterjedési adatokat széles társadalmi részvétellel, önkéntesek bevonásával.
   
  Az önkéntesek 16 védett és közösségi jelentőségű állat- és növényfaj megfigyelési adatait rögzíthetik egy interaktív térképi felületen (GoogleMap), miközben sok mindent megtanulhatnak a hazai természetfotósaink felvételeivel illusztrált leírásokból az adott faj ökológiájáról a színes, felhasználóbarát honlapon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A térképeken rögzített megfigyelési adatok egyből láthatóakká válnak és szakemberek által történő hitelesítés után hazánk legnagyobb természetvédelmi információbázisába (TIR) kerülve hasznosulhatnak a természet megőrzési tevékenységektől kezdve Magyarország 6 évenkénti Natura 2000 jelentési kötelezettségében is.
A program társadalmi népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy eddig több mint 4 200 „vadonlesős” adat gazdagítja az állami természetvédelmi adatbázist. Érdekes módon a legtöbben a keleti sünről küldtek adatokat , de a foltos szalamandra hazai állományainak rendkívül pontos és folyamatos megfigyelése szembeötlő a szakemberek számára is.
Számos oktatási intézmény, környezeti nevelési szervezet is népszerűsíti a programot, eljuttatva a természet megfigyelésének és megóvásának szemléletét gyerekekhez, felnőttekhez egyaránt.
A program páratlan sikere is azt mutatja meg, hogy nagyon sokan szívesen és megbízhatóan segítik a természeti értékeink hosszútávú megőrzését.
 
 
   
 
2011.06.01.
Idegenhonos inváziós fajok
Védett madarak mentése
Pro Natura
Pro Natura-díjazottak
Az Év Emlőse
A Természetvédelem Nagykövete
A CITES magyarországi honlapja
Zselici Csillagoségbolt-park
Hortobágyi Csillagoségbolt-park
Natúrparkok
A Biológiai Sokféleség Egyezmény magyarországi honlapja
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
GMO-k a világban
A GMO kormányzati honlapja
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design