magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

Ökoszisztéma-szolgáltatások az 5. Európai Konzervációbiológiai Kongresszuson
 
Az 5. Európai Konzervációbiológiai Kongresszus (ECCB – European Congress of Conservation Biology) június 12. és 15. között került megrendezésre a finnországi Jyväskylä-ben, ahol lehetőség nyílt az Agrárminisztérium koordinációjával folyó KEHOP projekt ökoszisztéma-szolgáltatás fejlesztési elemének bemutatására is.
   
 
Az idei kongresszus fő témája a szárazföldi és vízi ökoszisztémák fenntartható kezelése volt, a természeti erőforrások antropogén kiaknázása és a természetvédelem közötti egyensúly megteremtésével a fókuszban, a globális emberi jóllét szolgálatában. Így több fórum is foglalkozott az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal és az ezekre épülő emberi jólléttel. A kongresszus célja volt a döntéshozók és a természetvédelmi szakemberek számára közös fórum teremtése és a párbeszéd elősegítése. Az eseményen közel kilencszáz szakember összesen 35 szimpózium és 19 workshop keretében mutathatta be projektjét, illetve kutatási eredményeit.
 
Az Agrárminisztérium vezetésével megvalósuló KEHOP-4.3.0-15-2016-00001. számú országos természetvédelmi program „ökoszisztéma-szolgáltatás” projektelemét az MTA Ökológiai Kutatóközpont, mint konzorciumi partner részéről Kovács-Hostyánszki Anikó mutatta be a „Megalapozott döntéshozatal a globális jóllétért: a tudomány, politika és társadalom kapcsolódásának kihívásai az európai kontextusban” (Informed decision making for planetary wellbeing: the challenge of science-policy-society interfacing in the European context) c. szimpózium keretében.
 
A sokszerzős előadás keretében Kovács-Hostyánszki Anikó ismertette a konzorcium képviseletében az „ökoszisztéma-szolgáltatás” projektelem koncepcióját, illetve felvázolta az ökoszisztéma-szolgáltatások kaszkád-rendszeren alapuló értékelési és térképezési folyamatait. Bemutatta továbbá a projektelem előkészítő évének eddigi eredményeit, a vizsgálandó ökoszisztéma-szolgáltatások kiválasztásának menetét és az elkövetkező év terveit az ökoszisztéma-szolgáltatások indikátorainak kiválasztására, módszertani fejlesztésére vonatkozóan.
 
 
 
 
 
   
 
2018.06.22.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design