magyar english deutsch
Nemzeti Park Igazgatóságok


KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001

 
Vadonleső
Magyar Természettudományi Múzeum
Járművel való közlekedés védett természeti területen

European Greenbelt
European Greenbelt
Figyelem!


A honlapon található dokumentumok szerzői jogi védelem alatt állnak, azok bármilyen célú felhasználása a szerzők előzetes engedélyéhez kötött.
A természetvédelem emblémája védjegyoltalom alatt áll, annak bármilyen célú felhasználása a védjegyjogosult előzetes engedélyéhez kötött.

A vizes élőhelyek idei világnapjának központi témája az éghajlatváltozás
 
Mintegy 36 milliárd forint jut élőhelyek rekonstrukciójára a nemzeti park igazgatóságok révén a 2020-ig terjedő európai uniós pénzügyi időszakban, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében - jelentette ki a környezetügyért felelős államtitkár hétfőn Szarvason, a vizes élőhelyek világnapja alkalmából tartott rendezvényen.
   
 
Rácz András, az Agrárminisztérium, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottság és a Magyar Természettudományi Társulat által tartott eseményen elmondta: a 36 milliárd forintból 92 projektet valósítanak meg a nemzeti park igazgatóságok, és mintegy 100 ezer hektáron fog javulni a természeti értékek állapota, illetve gondoskodnak az aktív természetvédelmi kezelés feltételeiről. Hozzátette: a 100 ezer hektár túlnyomó többsége vizes élőhely.
Az államtitkár elmondta: ezek a területek nemcsak gazdag élőviláguk miatt fontosak, hanem azért is, mert kiemelkedő szerepet játszanak az éghajlat-változási hatások például szélsőséges árvizek és aszályok mérséklésében is.
 
 
 
Felhívta a figyelmet a Ramsari Egyezmény által bevezetett újdonságra, miszerint a vizes élőhelyeit a fenntarthatóságot szem előtt tartva példaszerűen kezelő települések úgynevezett "Ramsari város" címre is pályázhatnak. Először 2018-ban volt erre lehetőség, és az elismerésben a világon összesen 7 ország 18 települése között (6 kínai, 4 francia, 4 dél-koreai valamint 1-1 madagaszkári, srí lankai, tunéziai város mellett) egy magyar város, Tata is részesült, már évtizedek óta folyó területkezelési, élőhely-rekonstrukciós, bemutatási és szemléletformálási tevékenységnek köszönhetően.
 
Az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által működtetett Vadonleső Program és a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottsága tavaly „Találd meg, írd le és őrizd meg!” címmel pályázatot hirdetett. A kezdeményezés célja a fiatalok lakhelye vagy annak közelében található vizes élőhelyek és azok élővilágának jobb megismerése és megismertetése. A pályázók közül hármat díjaztak. Az elismeréseket Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át a diákoknak.
 
 
Az iráni Ramsar városában 1971. február 2-án írták alá a vizes élőhelyek védelméről szóló nemzetközi egyezményt, amelyhez Magyarország 1979-ben csatlakozott. Hazánk eddig 29 vizes élőhelyet jelölt a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékére, mintegy 243 410 ha kiterjedéssel.
 
 
   
 
2019.02.06.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design